Hva er en inkasso og tips til hvordan håndtere en inkasso

inkasso3Om det skulle skje at du, eller noen, ikke klarer å betale for seg, så heter det at saken går til inkasso. Inkasso er første i steg i prosessen for at den som har penger utestående skal få betalt for produktet eller tjenesten sin. For deg som får inkassokravet mot deg kan det bli en kostbar affære, så det vil lønne seg å strekke seg langt for å unngå nettopp dette.

En kreditor har rett til å sende inkassokrav når forfallsdato har løpt ut. Mange bedrifter sender ut en eller to purringer før de bestemmer seg for å gå så langt, men langt fra alle er så greie. Fra og med inkassovarselet er sendt ut kan også kreditoren begynne å kreve renter av det ubetalte beløpet, noe som betyr at en ellers så beskjeden sum raskt kan vokse seg større enn hva du kan forestille deg.

Dette skjer med deg

Hvis saken går til inkasso, så blir du også registrert med betalingsanmerkninger. Disse kan gjøre det vanskelig for deg å søke om lån i fremtiden. Samtidig, hvis du ikke betaler inkassokravet ditt, kan det til slutt ende opp med at namsmannen får saken. Da er det ingen kjære mor lengre, og du kan få tvunget trekk i lønn, eller miste gjenstander som skal dekke kreditorens kostnader.

Hvilke rettigheter har du?

Vårt første tips er å føre dialog med kreditoren. Kanskje kan man bli enig om en nedbetalingsplan, og unngår å blande inn både inkassobyråer og rettssystem. Å bare la regningen ligge fordi at man vet man ikke kan betale den er det dummeste du gjør, og bare bidrar til å ødelegge mer for deg selv.

Du står heller ikke helt uten rettigheter når det kommer til inkasso. Hvis ikke de lovbestemte kravene følges, som at inkassovarselet skal være skriftlig, fristen skal ha vært utløpt og varselet skal gi en utvidet betalingsfrist på minst 14 dager. Det er dog intet krav om at firmaet skal sende purring først, så mange blir overrasket over et inkassovarsel dukker opp i posten.
Den beste håndteringen er å ikke få panikk. Et inkassovarsel kan enkelt betales uten at det opprinnelige beløpet har vokst for mye. Dermed kan du gjøre opp for deg med en gang og få saken ut av verden. Hvis du har mottatt et inkassovarsel du mener er feil, er det viktig at du tar kontakt med avsenderen så fort som mulig. Forbrukerrådet kan også være behjelpelig dersom det skulle oppstå en vanskelig tvist mellom deg og kreditoren.

Les også : http://www.forbrukerradet.no/dine-rettigheter/inkasso

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *